Cyprès viert de 50ste verjaardag van de Koningin Elisabethwedstrijd met klank en beeld.

Sedert 1951 wordt ons cultureel landschap opgeluisterd door een unieke en ondertussen tot de traditie behorend evenement, de Koningin Elisabethwedstrijd. Toen Koningin Elisabeth instemde om de wedstrijd die in 1951 het licht zag te patroneren, blaasde zij de Ysaÿewedstrijd nieuw leven in, een wedstrijd die in 1937 en 1938 zeer grote Sovjetrussische musici bekroonde: David Oistrakh en Emil Guilels. Maar kon zij zich toen voorstellen dat deze wedstrijd vijftig jaar lang, onder de honderden wedstrijden die na de tweede wereldoorlog als paddestoelen uit de grond rezen, één van de grootste internationale concours zou blijven? Want dat is de uitdaging die de Koningin Elisabethwedstrijd waargemaakt heeft, daarin gesteund door de openbare omroep en een trouw en fervent publiek.
Veel boeken hebben dit verhaal verteld maar zoals de uitzonderlijk intense ogenblikken van de finales, heeft ook de muziek behoefte aan klank en beeld. Alles werd dan ook in het werk gesteld in 2001 om deze uitzonderlijke terugblik te realiseren. Cyprès viert dan ook met luister en in samenwerking met de VRT en de RTBF het vijftigjarig bestaan van het Concours. Voor de eerste keer worden alle facetten van de geschiedenis van deze beroemde wedstrijd verteld met behulp van actualiteitsbeelden en archieven van de televisie en met een selectie van 50 jaar gerestaureerde en gedigitaliseerde klankopnames. De DVD-film Het Concours van een Vorstin, het verjaardagskoffertje met 12 Cd’s 1951-2001 en het koffertje van 3 Cd’s Hoogtepunten zijn al verkrijgbaar !

< Koffertje 12 CD
1951-2001 – Een deluxe koffertje met 12 Cd’s
900 minuten muzikale emotie. Een bloemlezing van 50 jaar Koningin Elisabethwedstrijd, schouwtoneel van ontzaglijk getalenteerde jonge musici. Hun performance van toen is nu voor de meeste in primeur te verkrijgen.

< DVD
Het Concours van een Vorstin – De DVD-film
99 minuten onvergetelijke beelden: ontdek de geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd. De meest merkwaardige laureaten van de wedstrijd zult U terugvinden in deze ontroerende terugblik, waarvan de muzikale uittreksels gedigitaliseerd werden.

< 3CD
Hoogtepunten – Een koffertje van 3 Cd’s (alleen beschikbaar in België)
De mooiste herinneringen van de Koningin Elisabethwedstrijd voor een zachte prijs. Onvermijdelijk voor iedere muziekliefhebber.


Deze uitzonderlijke documenten zijn voor de eerste maal toegankelijk voor alle muziekliefhebbers en liefhebbers van emoties!