Piano 2003
CD Programma
Laureaten 2003
Opgelegd werk
Orkesten & Dirigenten
Jury 2003
Palmares 1952>2003
 
Het koffertje kopen
Links
 
 

Orkesten & Dirigenten

Het Nationaal Orkest van België
Sinds zijn ontstaan in 1936 kan het Nationaal Orkest van België (NOB) bogen op een rijke geschiedenis, met tal van ontmoetingen met befaamde dirigenten en gevierde solisten. Door de jaren heen heeft het orkest zich grondig vernieuwd en heeft het zich een eigen, duidelijk omlijnd profiel aangemeten. Het organiseert zowel concertreeksen in het Paleis voor Schone Kunsten – i.s.m. de Filharmonische Vereniging van Brussel – als optredens in alle uithoeken van België. In 2002 toonde het NOB concreet aan dat het verder wil bouwen op het enthousiasme van de jeugd. Het stelde prompt de erg jonge, dynamische en vernieuwende Finse dirigent Mikko Franck aan tot muziekdirecteur. Het orkest ondergaat een verjongingskuur en ook bij de keuze van solisten is een groot vertrouwen in jonge, talentvolle musici duidelijk merkbaar. Het orkest bespeelt een breed repertoire, wars van enige binding met een bepaalde periode of regio. Op het programma staan dus zowel klassieke en romantische stukken als moderne werken uit de 20ste eeuw. Verder besteedt het orkest ook aandacht aan specifieke projecten, zoals filmmuziek, de samenwerking met de Koningin Elisabethwedstrijd, buitenlandse concertreizen – dit jaar naar Japan – en opnames voor het label Cyprès.

Gilbert Varga
De in Londen geboren Gilbert Varga kreeg zijn eerste vioollessen op vierjarige leeftijd van zijn vader Tibor Varga, de beroemde Hongaarse violist. Daarna studeerde hij orkestleiding bij Franco Ferrara, Sergiu Celibidache en Charles Bruck, en werd algauw beroemd vanwege zijn exemplarische techniek. In het prille begin van zijn carrière concentreerde Varga zich voornamelijk op het dirigeren van diverse kamerorkesten in Duitsland en Frankrijk. Van 1980 tot 1985 was hij hoofddirigent van de Hofer Symphoniker en tussen 1985 en 1990 hoofddirigent van de Philharmonia Hungarica. Varga werkt nu intensief samen met de meeste grote orkesten. In Noord-Amerika leidde hij de symfonische orkesten van Minnesota, Toronto, Milwaukee en Indianapolis, en de kamerorkesten van Los Angeles, St Paul en het Aspen Music Festival. In Europa werd Varga gevraagd door het radio-orkest van Frankfurt, Keulen, München (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks) en Leipzig (MDR). Hij leidde de orkesten van Parijs, Rotterdam, Rijsel, RAI Turijn, Boedapest, Bamberg, Hallé en Gothenburg. Verder oogstte Varga talrijke successen met het symfonisch orkest van Yomiuri Nippon in Tokio en de Sydney Symphony. Dit jaar dirigeert hij de belangrijkste orkesten van München (Kamerorkest en Bayerische Staatsoper), Keulen, Genève, Gran Canaria, St Louis en New Jersey. In zijn discografie vinden we opnames terug met ASV, Discover Records, Tring label en Koch International. Varga is momenteel begonnen aan zijn vijfde seizoen als muziekdirecteur bij het Euskadi Orkest (Baskenland).

Het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië
Het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië reist al bijna een halve eeuw door de muzikale geschiedenis. Het verenigt verleden en heden in een repertoire dat put uit de wortels van het classicisme, floreert in de romantiek en met succes de uitdagingen van de hedendaagse muziek aangaat. Het werd in 1958 opgericht door Lola Bobesco en stond in de loop der jaren onder de muzikale leiding van Philippe Hirshhorn, Jean-Pierre Wallez en Georges Octors. Naast de talrijke optredens in België wordt het orkest dikwijls uitgenodigd voor concerten in heel Europa en de rest van de wereld. Het heeft in zijn bestaan al tal van ’s werelds grootste solisten, musici en zangers begeleid. Een greep daaruit: José Van Dam, Mstislav Rostropovitch, Aldo Ciccolini, Alexandre Lagoya, Augustin Dumay, Patrice Fontanarosa, Anner Bylsma, Nikolaj Znaider, Sonia Wieder-Atherton, Vitaly Samoshko… Het orkest wordt financieel gesteund door het Ministerie van de Franse Gemeenschap van België, de Nationale Loterij en de stad Bergen, waar het zijn thuisbasis heeft.

Georges Octors
Als laureaat van diverse internationale muziekwedstrijden debuteert Georges Octors als vioolsolist. In 1956 sticht hij het Bachensemble van Antwerpen, dat in vele Europese landen enthousiast wordt onthaald. In 1960 werft André Cluytens, toenmalig muziekdirecteur van het Nationaal Orkest van België, hem aan als assistent. Vijftien jaar later wordt Georges Octors zelf dirigent en muziekdirecteur van het NOB. In Nederland is Georges Octors een gevierd dirigent van diverse orkesten. Zo staat hij als muziekdirecteur 10 jaar lang aan het hoofd van het Gelders Orkest te Arnhem. De Filharmonische Vereniging van Sint-Petersburg, de London Symphony Orchestra… groot is het aantal orkesten in West- en Oost-Europa, de VS en de voormalige Sovjet-Unie dat hem uitnodigt. Zelfs tot in Zuid-Korea is hij jaarlijks een graag geziene gastdirigent. Van 1976 tot 1989 dirigeert Georges Octors onafgebroken de finales van de Koningin Elisabethwedstrijd. Nadien is hij 7 jaar lang muziekdirecteur van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië, waarmee hij enkele opnames realiseert die door de internationale gespecialiseerde pers worden geprezen. In 2001 dirigeert Georges Octors de halve finale van de Koningin Elisabeth Wedstrijd, waarbij de vioolconcerti van Mozart voor het eerst op het concours werden uitgevoerd.

Top

© 2003, Cyprès - Design : tagora.interactive